Du kan blive fri af stress

Der er ikke noget galt med dig, fordi du oplever at være meget stresset. I perioder kan vi allesammen have brug for hjælp til at komme ud af et dårligt mønster og ændre den måde, vi lever på, til noget bedre. Med mindre stress, pres og udmattelse. Med mere energi, overskud, nydelse og håb.

Langvarig stress kan opstå på baggrund af omvæltende livsbegivenheder/kriser, stress på arbejdet, stress i privat- eller fritidslivet, traumatiske begivenheder, vold eller mobning. Det er almindeligt at opleve stress i perioder af vores liv, men det bliver usundt og kan have store konsekvenser, hvis det udvikler sig til at blive kronisk stress eller en slem belastningsreaktion pga. lang tid med øget stress.

Langvarig stress slider på krop og sind. Det kan heldigvis både forebygges og behandles. Det er ikke godt for os at opleve langvarig eller kronisk stress, så det er vigtigt at få hjælp til at blive fri af stress.

Kortvarig stress derimod er helt naturligt og menneskeligt. Det er kroppens måde at gøre sig klar til at klare hverdagens udfordringer og belastninger. Kroppen skærper opmærksomheden, øger koncentration, fokus, indlæringsevne og hukommelse. Det er rigtig godt at kunne, men(!) hvis denne tilstand bliver af mere kronisk karakter, så bliver vi overbelastede i vores nervesystem, og vi risikerer at blive stressede, udbrændte, triste og fortvivlede. Kraftig kortvarig stress kan for nogle blive utrolig overvældende og medføre angst, forvirring og handlingslammelse. Det kan derfor også kræve hjælp at få det bedre med.

Hvad er symptomer på langvarig stress?

~ Søvnproblemer & træthed

~ Svigtende koncentration og hukommelse

~ Irritabilitet og kort lunte

~ Øget angst

~ Ændrede vaner med hensyn til mad og drikke

~ Øget behov for stimulanser

~ Hovedpine på grund af muskelspændinger

~ Svimmelhed

~ Muskelspændinger, specielt i nakke og skuldre

~ Tendens til svedeture uden fysisk aktivitet

~ Hurtigt og overfladisk åndedræt

~ Hjertebanken med uregelmæssig rytme

~ Stikkende smerte i hjertet

~ Problemer med fordøjelsen, fx. kvalme, halsbrand, svien i maven og diarré. Eller forstoppelse og appetitløshed

~ Sexproblemer; Mænd kan opleve impotens, og begge køn kan miste lysten til sex

~ Nedsat immunforsvar, som fx. medfører hyppige forkølelser, forsinker sårheling mv.

Kan jeg få behandling for stress?

Ja. Når vi bliver bevidste om, hvad der ligger til grund for vores stress, kan vi begynde at gøre noget andet, end det vi plejer. Tit virker vores mestringsstrategier i hverdagen ikke optimalt, hvilket vi kan arbejde med via bevidsthedsarbejde, adfærdsregulering. Derudover kan vi få hjælp til at kigge på vores mere generelle måde at være i verden på, vores indre arbejdsmodeller/overlevelsesstrategier og tilknytningsmønstre, som ofte kan være roden til vores problem med stress. Når vi udforsker dybere lag i os selv og får hjælp til at reflektere over vores måde at leve vores liv på, så kan vi opdage nye muligheder og gøre ting, der er bedre for os. Vi kan lære at leve livet uden unødvendig, langvarig og skadelig stress. Vi kan lære at nyde livet mere og være til stede i det, nu-og-her.

Jeg er stresset - Hvad gør jeg?

Det er vigtigt at få hjælp til at håndtere stress, så det ikke udvikler sig og bliver værre. Det er vigtigt at tage dig selv seriøst og ikke feje stresssymptomer ind under gulvtæppet. Så snart du oplever symptomer på langvarig stress eller overvældende kortvarig stress, så søg hjælp. Stressbehandling og forebyggende stresshåndtering kan afhjælpe dybere kriser som depression, sygemelding, udbrændthed, ødelagte relationer eller en krop, der siger fra og udvikling af sygdom.

Hjælper terapi på stress?

Ja, stresshåndtering og en udforskning af din livssituation og dine livsmestringsstrategier/værdier/indre arbejdsmodeller kan være en del af et terapiforløb, som kan hjælpe dig med at blive fri af stress.

En kombination af fokus på adfærdsregulering i din hverdag og udforskning af de bagvedliggende årsager til din stresstilstand kan hjælpe dig med at håndtere din stress her-og-nu, samtidigt med at du kan skabe langvarig forandring og dermed undgå stress, overbelastning og udbrændthed fremover.

Det er vigtigt at gøre noget, hvis du har følt dig stresset over længere tid. Overvej dine symptomer, tag dig selv alvorligt og få evt. én relation tæt på dig til at spejle dig og fortælle, hvad personen oplever i forhold til dig og din tilstand.

Husk, der er ikke noget galt med dig, fordi du føler sig stresset. Og det er okay at bede om hjælp. Det har vi allesammenbrug for i perioder.

Stress, udbrændthed og empatitræthed (compassion fatigue)

Når du arbejder med mennesker i et job med høje følelsesmæssige krav, er der høj risiko for, at du kan komme til at opleve det, der kaldes for empatitræthed eller compassion fatigue. Symptomerne kan minde meget om de symptomer på langvarig stress, der er beskrevet øverst på siden. Det kan være krævende at skulle være der for andre følelsesmæssigt på jobbet. Og hvis vi samtidigt tager hjem til nogen, vi også ønsker at være der for, og vi også gerne vil være der for os selv, ja! - så skal der ikke meget til at, at det bliver for meget for os, og vi brænder ud.

Heldigvis kan vi træne at være empatiske over for andre og gøre vores arbejde godt, samtidigt med at vi passer på os selv. Vi kan ligeledes træne at kunne rumme vores venners, kæresters, børns, kollegaers og vores egne udfordringer - uden at brænde ud på det eller opleve, at vi kommer til at give for meget af os selv.

Kontakt mig endeligt, hvis du har brug for et intensivt forløb, hvor vi arbejder med dine evner til at lytte til andre og samtidigt lytte til dig selv. Det bliver en træning i medfølelse og grænser, i tydelig kommunikation og kærligt samvær, i accept og aflæring af gamle strategier.

“Heling tager tid, men så snart vi går i gang, mærker vi forandring, og vi får hurtigt mod på mere udvikling fremad.

Vi får håbet tilbage. Og herfra kan der ske meget på kort tid.

Vi kan begynde at gøre noget andet end det, vi plejer. Vi tager styring i vores eget liv på en ny måde, fordi vi forstår os selv bedre og ikke bliver kapret af uhensigtsmæssige mønstre og vaner.

Husk, kriser kan blive betydningsfulde vendepunkter i vores liv.”

— Amalie Himmelstrup